Kako prenesti optimizem na sodelavce?

Članek na to temo sem napisal za spletno revijo ŠIK – za uspešne zaposlene, ki ga izdaja podjetje Mediade. Preberite!

O tem, kakšne pozitivne posledice ima optimizem na delovno učinkovitost in zadovoljstvo, govorijo mnoge raziskave. V osrednjem članku ste lahko brali tudi, kako lahko sami vplivamo na svoj odnos oziroma pogled na svet. Verjamem pa, da se mnogi vodje sprašujete, kako prenesti optimizem med sodelavce.

Najprej moramo začeti pri sebi. Če se bo vodja pritoževal nad situacijo, politiko, lastniki ali upravo, bodo njegovi podrejeni verjetno s tem nadaljevali. Pritoževali se bodo nad situacijo in verjetno še nad vodjem, poleg tega pa samo še krepili izgovor, da se nekaj ne da narediti. Torej: proč s pritoževanjem – sploh pa pred sodelavci.

Pesimizmu recimo glasen NE!

Zaposlenim moramo povedati, kaj menimo o pesimizmu, kritiziranju in nerganju ter zakaj tega v delovnem okolju ne želimo. Zaposleni morajo razumeti, da zolj kritike ne vodijo k rešitvam. K rešitvam vodi iskanje pozitivnega v vseh situacijah. V nekaterih podjetjih so uvedli prakso, da so zaposleni vsak dan na koncu delovnega dne na za to posebej ustvarjeno intranetno stran zapisali tri pozitivne stvari, ki so se jim danes zgodile v službi. Posledično sta se med zaposlenimi je zvišala tako zadovoljstvo kot učinkovitost.

Poglejmo, kaj še lahko storimo, da bi na delovnem mestu okrepili optimizem:

• Lahko bi se vsak petek srečali in pogledali tedenske uspehe, ki smo jim botrovali v podjetju.
• Na začetku sestankov lahko najdemo nekaj dobrega, kar nas (morda tudi težka ali kritična) situacija, zaradi katere smo se sestali, uči.
• Praznujemo lahko službene pa tudi osebne dosežke ali praznike zaposlenih.
• Zaposlenim lahko pripravimo pozitivna in zabavna presenečenja. Za Miklavža damo vsakemu zaposlenemu čokolado, za praznike pa specimo potico.
• Službeno ekipo občasno povabite na kak dogodek zunaj podjetja. To je lahko koncert ali pa nogometna tekma. 
Kakor je pomembno, da se stalno zavedamo pomena optimizma, pa je po drugi strani pomembno, da so taki zabavni dogodki presenečenja. V nasprotnem primeru lahko rutina privede v naveličanost.

In kaj je tisto, kar vodja lahko naredi največ, da bi prenesel optimizem na sodelavce? To je osebni zgled – z mislimi, ki so naravnane v pozitivno, besedami, ki hvalijo in spodbujajo, ter s kreativnimi vedenji, ki gradijo odnose med sodelavci in dajejo upanje. Ne samo za boljši jutri v podjetju ampak za boljši svet.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja