Spremeba – grožnja ali priložnost?

V marčevski številki revije Obzornik, ki jo izdaja Zavarovalnica Triglav, je bil objavljen moj uvodnik. Morda se boste strinjali, morda ne!

Preberite!

————————–

Grožnja ali priložnost?

Skoraj dva tisoč let je minilo, odkar je Rimski cesar in filozof Mark Avrelij zapisal: »Svet je ena sama sprememba in življenje je samo to, kar mislimo, da je.« V tem kratkem stavku sta združeni dve resnici, ki nam, če jih dobro premislimo, vzamemo zares in vpeljemo v lastno življenje, lahko spremembe spremenita iz grožnje v priložnosti.

Na svoji poslovni poti sem se velikokrat srečeval s spremembami. Pogosto so prišle takrat, ko sem si jih najmanj želel. Ko sem že mislil, da obvladam situacijo, ko sem nekaj dosegel in sem želel uživati sadove svojih uspehov, se je že nekaj spremenilo: sprememba pri ključni stranki, politična sprememba, obrat na mednarodnem trgu ali v zasebnem življenju. Prvi odziv je bil pogosto strah in jeza. Porajala so se mi vprašanja o tem, kaj bo z mano, kako bom zmogel, kako bo z mojo družino. In to ne glede na to, ali sem bil zaposlen v javnem ali privatnem sektorju, v vlogi lastnika podjetja ali pa moža in očeta. In še vedno, kljub vsemu znanju in izkušnjam, letom in položaju, so prvi občutki in misli ob spremembah, na katere ne morem vplivati, še vedno podobni. Vseeno pa je prav z znanjem in izkušnjami tudi v takih situacijah v meni več gotovosti in miru.

Spoznal sem, da se spremembam res ne morem upreti. Sveta ne morem nadzorovati. Lahko pa kontroliram sebe, svoje misli in pomen, ki ga dajem dogodkom. Spremembo lahko vzamem kot nekaj, kar mi je porušilo dosedanji mir in samozadovoljstvo, lahko pa kot situacijo, ki mi je dana kot spodbuda, da naredim korak naprej v osebnem ali profesionalnem razvoju. Seveda ne trdim, da je to lahko. Lažje je tarnati nad kruto usodo, politiko in šefom ter se pritoževati nad nerazumevanjem okolice. Težje pa je vzeti usodo v svoje roke. Toda vedno imamo izbiro, s katero določamo tudi posledice v življenju. Moje osebno prepričanje, pa tudi psihološke raziskave to kažejo, je, da so ljudje, ki verjamejo, da sami kreirajo svoje življenje in vzamejo stvari v svoje roke, bolj uspešni, bolj zdravi, bolj srečno in tudi dlje živijo.

Moja izkušnja je, da se vloga žrtve ne izplača. Biti aktiven soustvarjalec sprememb pri sebi, v svoji neposredni okolici in ne nazadnje tudi v širši družbeni skupnosti, nas vodi k uspehu, nam da smisel in nas tudi osebno bogati. In to ne šele na koncu, ko nekaj dosežemo. Ker so spremembe stalnica, je tako že sama pot k spremembam cilj. In tako bi lahko parafrazirali slogan »Vse bo v redu« v »Vse je v redu«, ker to res je. Samo odločiti se je treba!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja