Čuječnost v poslovnem svetu

Program s področja čuječnosti za večjo učinkovitost in zadovoljstvo pri delu ter izboljšanje zdravja zaposlenih

Izhodišča

Čuječnost pomeni usmerjena in nepresojajoča (sprejemajoča) pozornost na dogajanje v sedanjem trenutku. Mnoge znanstvene raziskave kažejo na to, da redna čuječnostna vadba izboljša zavedanje samega sebe, situacij v katerih se nahajamo, ljudi s katerimi sodelujemo, zmanjša dojemanje in posledice stresa, poveča empatijo, izboljša odnose s sodelavci in ključnimi ljudmi (tako doma kot v službi) in tako poveča učinkovitost pri delu ter povečuje zadovoljstvo z vsemi aspekti življenja. V zadnjih desetih letih se čuječnost kot tehnika uporablja vse bolj in bolj tudi v podjetjih saj so zaposleni, ki se zavedajo samega sebe, svojih motivov in zmožnosti mnogo bolj sposobni izkoristiti vse svoje potenciale tudi za dobro podjetja. Mnogo študij tudi kaže na bistveno izboljšanje celostnega zdravstvenega stanja pri osebah, ki se redno ukvarjajo s čuječnostno vadbo. Tako so tečaje in vadbo čuječnosti uvedli v mnogih podjetjih med drugim tudi v podjetjih ko t so Google, General Mills (vodilno prehrambno podjetja v ZDA), Intel, Aetna (vodilna zdravstvena zavarovalnica v ZDA),  Goldman Sachs (ena od vodilnih investicijskih bank na svetu)[1] Transport for London, Toyota  in Disney[2]

Program, ki je opisan spodaj, temelji na več teoretičnih osnovah in praktičnih tehnikah:

Gornje modalitete, teorije in prakse imajo terapevtske korenine. Vse pa so v zadnjih letih, mnoge pa že desetletja, uspešno in učinkovito uporabljane v poslovnih situacijah in coachingu.

 

Ciljna skupina

Ciljna skupina za izobraževanje so zaposleni, ki:

 • se zavedajo vloge odnosov s sodelavci, podrejenimi, strankami za povečanje učinkovitosti in uspešnosti podjetja,
 • se srečujejo z vedno večjimi pritiski v podjetju oz v (poslovnih) odnosih
 • se soočajo z vedno večjo negotovostjo in (občasno) nezmožnostjo kontrole situacije, drugih in sebe,
 • želijo konstruktivno obvladovati stresne situacije in
 • doseči večjo stabilnost, notranji mir in stabilno zdravje.

 

Način dela

Program je zasnovan interaktivno ne kot šola ampak kot trening. Samo manjši del programa bodo sestavljajo predavanja. Večji del delavnice predstavljajo vaje, pogovori v parih in skupinah, vodene vizualizacije, preproste telesne vaje in analiza oz povratne informacije o doživljanju in učinkih vaj. Udeleženci tako delajo na sebi in na konkretnih izzivih s katerimi se srečujejo pri delu.

Glede na aktivni način dela v skupini pričakujemo med 8 do največ 12 udeležencev.

Delavnica traja osem tednov. Vsako srečanje traja štiri šolske ure. Po šestem (predvidoma) srečanju bo organizirano eno celodnevno srečanje (osem šolskih ur).

Med vsakim modulom je en teden ko udeleženci dobijo »domačo nalogo« (oz domači trening) o kateri morajo naslednjič poročati. To pomeni, da bodo v vmesnem času pridobljena spoznanja in naučene čuječnostne prakse, morali uporabiti. Ob tem bodo opazovali sebe tudi v luči pridobljenih spoznanj o lastnem obnašanju.

Tedensko ponavljanje in vaje od srečanja do srečanje omogoči, da se zaposleni soočijo sami s seboj in da novo vedenje preide v novo pozitivno navado.

 

 Vsebina

 Kaj je čuječnost?

 • Lastna izkustva (ne)čuječnosti
 • Kako se kažejo rezultati (ne)čuječnosti pri delu in osebnih odnosih?

 Celostno vedenje v poslovni situaciji

 • Mišljenje in naše zgodbe
 • Sprememba aktivnosti in njeni učinki
 • Naši čustveni odzivi in posledice
 • Vpliv konfliktov na zdravje in telo
 • Telesne reakcije in naše zadovoljstvo

Zavedanje sebe

 • Zavedanje lastnih potreb
 • Zavedanje lastnih stresorjev
 • Zavedanje lastnih reakcij
 • Kako iz spontanih reakcij v zavestne odločitve?

Cilji

 • Zakaj počnem to kar počnem in vpliv na učinkovitost pri delu
 • Postavitev poslovnih in življenjskih ciljev
 • Koraki do uresničitve

Čuječnost in odnosi

 • Zavedanje pomena odnosov
 • Sprememba mojega odnosa do pomembnih drugih (sodelavcev, strank, domačih)
 • Vpliv sprememb na moje delo in življenje

 

Program po tednih

 

 1. Teden – Življenje po avtomatskem pilotu

»Saj smo vedno delali tako. Včasih je delovalo, sedaj pa ne gre več.« V tem prvem srečanju se bomo poskušali zavedati, kako velik del našega življenja preživimo avtomatsko, brez da bi se prav zavedali, kaj se sploh dogaja v nas in okrog nas. Tako delamo lahko leta in leta potem pa se pritožujemo, da nismo dosegli cilja, ki si ga želimo. Navade, ki se jih ne zavedamo nas lahko oropajo ustvarjalnosti in polnega življenja. Vadili bomo namerno pozornost na tukaj in sedaj.

 

 1. Teden – Življenje v glavi

Pogosto »vemo«, kaj se dogaja, čeprav naše védenje nima nobene veze s tem, kar je zares res. Naše védenje je pogosto samo domneva ali projekcije tega, kar je v naši glavi. Na se žalost na osnovi tega, kar mislimo da je res, ustvari naša čustvena reakcija, reagira naše telo in odločamo se za akcijo. Vadili bomo, kako ustvariti zdravo distanco do lastnih domnev, ki nas v odnosu do sodelavca, stranke … lahko privedejo v konflikt.

 

 1. Teden – Raztreščene misli

Pogosto počnemo več stvari naenkrat. Se pogovarjamo, pišemo mail, telefoniramo, vozimo… Tudi ko smo popolnoma v tišini naš um skače okrog in razmišlja kaj je bilo, česa še nismo naredili, kaj še moramo in kaj hudega se bo zgodilo, če tega ne bomo naredili… Učili se bomo kako usmeriti pozornost na tukaj in sedaj, kako biti polno prisotni v sedanjem trenutku.

 

 1. Teden – Vračanje nazaj na pot k cilju in srečevanje z odpori

Veščina vračanja nazaj na pot ki nas vodi k cilju zahteva, da se zavedamo kaj nas od tega odvrača. Raziskovali bomo odpore, s katerimi se srečujemo in ki nas navajajo k temu, da se pojavljajo misli, da se nič ne da, da je vse slabo, da nam nikoli ne bo uspelo… S čuječnostno prakso bomo odkrili možnost, da na isto situacijo lahko pogledamo z drugega zornega kota kar nam bom omogočilo da smo tukaj in sedaj.

 

 1. Teden – Sprejemanje neprijetnosti v življenju

Pri delu se srečujemo ne samo z izzivi temveč tudi z mnogimi neprijetnimi občutki in situacijami. Izogibanje soočenju z neprijetnostim ne bo teh neprijetnosti odstranilo ampak nas bo lahko pripeljalo do še večjih težav. Kako sprejeti kar se ne da spremeniti, brez sodb, brez odporov.

 

 1. Teden – Ne verjemi vsemu kar misliš

Zelo redko vidimo celo sliko in naše razumevanje situacije je pogosto omejeno. Ne glede na to pa naš um že na osnovi delnih informacij postavlja zaključke in se nato na to odziva. Pogledali bomo možnost različnih pogledov na iste misli. Včasih je osvobajajoče, da se zavedamo, da ni vse res kar mislimo da je res in da naše misli niso dejstva. Učili se bomo kako ločiti dejstva od misli in reakcij in jih pretvoriti v zavestne odločitve.

 

 1. Teden – Kako poskrbim za sebe v luči vsakodnevnih izzivov

Vsak dan se srečujemo z izzivi, ki nas lahko zelo vržejo iz tira. Čuječnostna praksa je eno od orodij, kako se na ljubeč način do sebe in spoštljivo do okolice odvrnemo od negativnih misli in reaktivnih vedenj in ostanemo z občutkom, da obvladujemo sebe in situacijo.

 

 1. Teden – Načrt za novo življenje

Kako bomo naučeno prenesli v prakso? To bo naloga zadnjega dne. Čeprav bomo vsak teden imeli »domače naloge« bomo na koncu to povezali z nečim, kar nam je zares pomembno. Zakaj počnemo to kar počnemo? Katera vrednota nam daje gorivo, da bomo stopili v zavestno in čuječe življenje in delo? Naredili bomo urnik, kako in kdaj izvajati katere od čuječnostnih praks tako, da bomo kar najbolj poskrbeli za sebe in svojo okolico.

 

Dan čuječnosti

Ta dan bo namenjen temu, da bodo udeleženci lahko cel dan (8 šolskih ur) imeli izkušnjo tišine in kontinuirane čuječnostne prakse skozi različne oblike čuječnostne vadbe. Tak celodneven (oz poldneven) odmik za marsikoga predstavlja izziv. Obenem pa da možnost udeležencu da odpore, s katerimi se bo srečal premaga in da dobi občutek in izkušnjo, da zmore.

 

Domača praksa

Udeleženci bodo dobili ob koncu vsakega srečanja gradiva, obrazce za beleženje domačih aktivnosti, posnetke vodenih čuječnostnih praks za domačo vadbo. Vadbo bodo beležili in na vsakem naslednjem srečanju o tem poročali.

 

Ponovno srečanje po pol leta in po enem letu

Po pol leta in po enem letu bomo organizirali poldnevno srečanje za udeležence. Na srečanju bodo udeleženci poleg obnovitve nekaterih čuječnostnih vadb tudi podelili izkušnje in izzive, s katerimi se srečujejo ob vadbi. Povabljeni bodo tudi, da razkrijejo rezultate, ki jih vidijo v svojem življenju in delu kot posledico čuječnostne vadbe.

 

[1] https://www.linkedin.com/pulse/five-big-companies-who-swear-mindfulness-henry-stewart

[2] https://www.communicaid.com/communication-skills/blog/communication-skills/mindfulness-at-work-a-powerful-business-tool/

 

Meditacije:

Naloži:

1. Pregled telesa 36 min,  Žan Rojc, Društvo za razvijanje čuječnosti

 

2. Sedeča meditacija z zavedanjem dihanja 15 minut Žan Rojc, Društvo za razvijanje čuječnosti

 

3. Sedeča meditacija z zavedanjem dihanja in telesa 26 min Žan Rojc, Društvo za razvijanje čuječnosti

 

4. Čuječe raztezanje – leže – Žan Rojc 37 min – leže 37 min Žan Rojc, Društvo za razvijanje čuječnosti

 

5. Čuječe_gibanje_stoje_in_dihanje_sede_34_min Rudi Tavčar

 

6. 3_koraki_za_dihanje Rudi Tavčar 5 min 5 min – Rudi Tavčar

 

7. Sedeča meditacija, Zavedanje zvokov in misli, 29 min, Žan Rojc, Društvo za razvijanje čuječnosti

 

8. Meditativna hoja Eva Požar 11 min, 11 minut, Eva Požar, Društvo za razvijanje čuječnosti

 

9. Sedeča meditacija z zavedanjem neprijetnosti Eva Požar 31 min, Društvo za razvijanje čuječnosti

 

10. 3 koraki za dihanje v neprijetni situaciji 7 min Rudi Tavčar

 

11. Zvonček 5,10,15,30 min

 

12. Meditacija_ljubeče_naklonjenosti_-_Patricija_Ko_uh Patricija Kožuh, Društvo za razvijanje čuječnosti

 

13.  Kolo zavedanja – Rudi Tavčar, 28 min