Zakaj meditirati?

Na superviziji, ki jo vodim za zaposlene v kadrovski službi enega večjih slovenskih podjetij kot uvod naredimo kratko umirjanje oz meditacijo. Običajni komentarji udeležencev po meditaciji so, da so sproščeni in umirjeni.

Seveda pa se je na začetku pri udeležencih postavilo vprašanje: “Zakaj meditirati?” Nekateri se pri meditaciji hitro lahko sprostijo in počivajo, drugi pa se težko osredotočijo na dih, varno mesto oz kakorkoli že meditacija poteka. Ne glede na odziv pa se pri marsikom pojavljajo vprašanje o tem, zakaj sploh meditirati. No, če se dobro spočijem, je to vsekakor ok. Toda spočijem se lahko tudi na drug način. Na superviziji smo nato našteli  kar nekaj razlogov kot so npr: “ustaviš se ob težavah, narediš korak nazaj, da se lahko umakneš in se ne posvečaš samo problemom, daš zavestno pozornost na pozitivno, koncentracija, zavestno sproščanje, obvladaš čustva, pomiriš misli…” Vse to so razlogi za meditacijo. Dejansko pa je meditacija umiritev in trening našega uma. Ključni sta tu dve besedi : ZAVESTNO usmerjanje POZORNOSTI.

Ko meditiram včasih vidim lastne misli kot trop pijanih opic, ki skačejo okrog brez vsakega reda, sploh pa brez moje kontrole. Z zavestnim usmerjanjem pozornosti na dih lahko umirim (vsaj za trenutek) svoj begajoči um.

Predstavljajte si, da so naše misli kot gladina morja. Lahko je mirna, lahko valovita, lahko pa na gladini divja orkan. Toda ko se poglobimo pod gladino, ko usmerimo pozornost na dih pa pridemo v stik z mirom, ki vlada pod gladino. Mi nismo razburkani valovi na površini. To so samo misli, dogodki, čustva, občutki… ki pridejo in gredo. Mi smo zavest (duša, jaz, … ali kakorkoli to že imenujemo) ki preprosto je in ki je v svojem bistvu mirna. Ne pa pričakovati, da boste v meditaciji videli belo svetlobo, ki vas bo popeljala kar naravnost v nirvano ali nebesa. Z zavestnim usmerjanjem pozornosti se predvsem distanciramo od vsega tega, kar se nemirnega dogaja tako v nas kot okrog nas in se zavemo, da kar pride tudi mine.

Drugi ali celo prvi razlog za meditacijo pa je, da z zavestnim usmerjanjem pozornosti na dih ali določeno besedo dejansko jačamo določene dele naših možganov. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki redno meditirajo ali se ukvarjajo s kontemplativno molitvijo določene dele možganov (hipokamus, frontalni del korteksa, insula) merljivo večje. In to so deli možganov, ki nam pomagajo gledati in kontrolirati sebe in lastne reakcije, osmisliti dogodke in jih spraviti v trajni spomin in širši kontekst. Torej je meditacija kot mentalni fitnes. Ko dviguješ uteži, bicepsi rastejo, ko meditiraš, možgani rastejo. Z močnimi mišicami lahko lažje dviguješ težka bremena ali hitreje tečeš, z dobro razvitimi možgani se lažje soočaš s težkimi življenjskimi situacijami. In že nekaj minut ZAVESTNE POZORNOSTI na dan je zadosti.

V spodnjem videu si poglejte izsledke nevroloških raziskav, ki kažejo, da meditacija ne samo pomaga pri zmanjševanju stresa ampak celo upočasnjuje staranje naših možganov. Torej meditacija, molitev, joga… se izplača tudi samo zato, če želite biti dlje časa mentalno fit 🙂

 
Dodajam še en zanimiv video o meditaciji in možganih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja