Kaj nas dela srečne?

Na kongresu Imago terapevtov na Danskem sem se zopet dobro založil z novo literaturo. Kupil sem najnovejšo knjigo Martina Seligmana Flourish, ki me je ponovno navdušila nad pozitivno psihologijo.

Avtor pravi, da je »good life« lahko tudi težko življenje ampak da ga osebno ovrednotimo kot »good life« ko uporabimo svoje »core competences« – tisto kar najbolj obvladamo- v službi služenja višjemu cilju oz v odnosih na pomembnih področjih v življenju – družina, delo, potomci in višji družbeni ali duhovni cilji. In to je to. Vse ostalo, kar delamo – šport, hrana, pijača, seks, avtomobili, avioni, večje podjetje … nam daje samo kratkotrajno zadovoljstvo. V zelo kratkem času se doseženega preobjemo, postanemo nezadovoljni in želimo več.   Žal. V eni od raziskav, ki jo omenja Martin Seligman v prejšnji knjigi Authentic Happines pravi, da je plača po povišanju dovolj visoka cca 3 mesece. Potem pa povečane želje zopet presežejo zmožnosti (povišane) plače.

Pri svojem delu pa tudi na sebi izkušam, da je zelo težko vzpostaviti zavedanje o tem na tak način, da se kakim željam odpovem. Vem, da mi nekaj dolgoročno ne bo prineslo sreče, ampak samo kratkotrajno senzorično ali psihološko zadovoljitev (kasneje pa morda neprespano noč, glavobol ali slabo vest), odpovedati pa se temu ne znam ali ne zmorem. Kako bi to na lahek in hiter način naredil, še nisem ugotovil. Ko bom, bom vsekakor to povedal, ker bom potem dobil Nobelovo nagrado 😉 .

Več na http://www.authentichappiness.sas.upenn.edu/Default.aspx

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja